Ai nevoie de informatii?

Telefon: 0356 803 015

 
 

Titluri Derivate

Esti aici : Prima pagina»Titluri Derivate
 

SSIF Romcapital va ofera posibilitatea de a tranzactiona instrumente derivate atat pe piata autohtona prin intermediul pietei Sibex, cat si pe pietele externe prin intermediul platformei StockHit World.

Pentru a putea tranzactiona contracte futures pe StockHit World trebuie sa aveti o suma minima initiala de 10.000 EURO, aferenta Platformei StockHit World Multiproduct. Prin intermediul StockHit World aveti la dispozitie peste 450 de contracte Futures tranzactionate pe principalele 16 burse din intreaga lume, StockHit World ofera una din cele mai variate game de contracte Futures online si offline incluzand:

 • Metale pretioase: aur, argint si cupru
 • Produse energetice: petrol brut, combustibili benzina si gaze naturale
 • Valori mobiliare: obligatiuni, rate ale dobanzii, valute si indici
 • Produse agricole: marfuri usoare (cacao, cafea, zahar), carne si cereale

Titlurile derivate sunt produse bursiere rezultate din contracte incheiate intre emitent si beneficiar si, care dau dreptul cumparatorului asupra unor active ale emitentului,la o anumita data, scadenta in viitor, in conditiile stabilite prin contract.

Exista doua categorii de titluri derivate:

 • contracte la termen (futures)
 • optiunile (options)
 

Contracte Futures

Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde / cumpara o cantitate standard de active cu livrarea in viitor la o data numita "scadenta" si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate.

O caracteristica importanta a contractului futures este aceea ca tranzactionarea lui reprezinta de fapt o intelegere intre cumparator si vanzator prin care acestia se obliga sa cumpere, respectiv sa vanda marfa respectiva (activul suport).

Cele mai importante clauzele standardizate ale contractului futures se refera la:

 • Simbolul contractului : acesta identifica contractul futures
 • Activul suport : este marfa sau produsul care face obiectul contractului si care este tranzactionata pe piata spot
 • Cotatia : pe piata futures este identica cu cotatia activului suport pe piata spot
 • Pasul de tranzactionare : reprezinta fluctuatia minima a pretului pe piata futures
 • Marimea obiectului contractului sau multiplicator : este standardizata pentru fiecare contract si reprezinta cantitatea de activ suport tranzactionata in cadrul unui contract futures
 • Data scadentei : este ziua in care expira contractul futures
 • Pretul de executare la scadenta : este pretul la care se lichideaza contractele futures, respectiv obligatiile asumate de catre vanzatori si cumparatori

Pentru a putea tranzactiona un contract futures, atat cumparatorul cat si vanzatorul trebuie sa constituie o garantie numita marja sau risc. Marjele necesare tranzactionarii contractelor futures sunt colectate de catre brokeri de la clienti si apoi transmise catre Casa de Compensatie. Nivelul acestor marje este stabilit separat pentru fiecare contract de catre Casa de Compensatie si poate fi modificat periodic in functie de volatilitatea pietei sau valoarea contractului futures.

In momentul in care se deschide o pozitie pe piata futures la un anumit pret, in contul de marja al investitorului se blocheaza suma corespunzatoare ca marja pentru contractul tranzactionat. Din acest moment, in functie de miscarile pretului contractului respectiv, investitorul incepe sa inregistreze profit sau pierdere. Daca cumpara si apoi pretul creste, va avea profit. Daca pretul scade el va pierde. Atata timp cat pozitia ramane deschisa, profitul sau pierderea inregistrata ca urmare a fluctuatiei pretului sunt virtuale si sunt in continua miscare in functie de fluctuatiile pretului futures. In momentul inchiderii pozitiei acestea devin efective.

Procesul prin care se determina profiturile/pierderile aferente pozitiilor deschise pe piata futures se numeste marcare la piata. Pentru a se intocmi o situatie generala a tuturor conturilor de marja din piata futures, in procesul de marcare la piata se utilizeaza pretul de inchidere (pretul ultimei tranzactii) pentru fiecare contract si scadenta inregistrat la sfarsitul fiecarei sedinte de tranzactionare pe piata futures.

In functie de acest pret (numit si pret de cotare) se stabileste profitul sau pierderea realizata pe fiecare cont in ziua respectiva. Pretul de cotare este valabil doar pentru ziua respectiva, in ziua urmatoare urmand a se stabili un nou pret de cotare in functie de pretul de inchidere consemnat la finalul sedintei de tranzactionare.

In urma marcarii la piata a pozitiilor deschise pe piata futures, contul unui investitor poate sa indice un profit sau o pierdere. In acelasi timp, in momentul deschiderii unei pozitii in piata, acesta trebuie sa aiba in contul de la casa de compensatie suma necesara garantarii pozitiilor deschise (marja). Pentru fiecare contract casa de compensatie stabileste nivelul marjei.

In momentul in care, in urma marcarii la piata, suma din contul de marja scade sub nivelul marjei necesare pentru acoperirea pozitiilor deschise din contul investitorului, acesta se afla in situatia de apel in marja. Apelul in marja se emite la sfarsitul sedintei de tranzactionare, iar suma trebuie completata pana a doua zi.

Din acest moment, investitorul are la dispozitie trei variante:

 • alimenteaza contul a doua zi cu suma solicitata si isi mentine in continuare pozitiile deschise pe piata respectiva
 • inchide un numar de pozitii deschise astfel incat suma eliberata in urma acestei operatiuni sa-i acopere marja necesara pentru restul de pozitii ramase deschise
 • nu face nimic si in acest caz, brokerul ii va lichida automat un numar de pozitii deschise astfel incat suma eliberata in urma acestei operatiuni sa-i acopere marja necesara pentru restul de pozitii ramase deschise

Contractele futures se tranzactioneaza in prezent atat pe piata Sibex ( Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu) cat si la Bursa de Valori Bucuresti. Pe SIBEX avem ca si active suport actiuni, cursuri valutare, marfuri(aur), rata dobanzii(BUBOR), cat si indici. Cele mai tranzactionate contracte sunt cele avand ca suport actiunile SIF2 si SIF5. La Bursa de Valori Bucuresti ca si active suport intalnim indici bursieri, actiuni si cursuri de schimb valutare. Pentru BVB, sectorul instrumentelor derivate de la infiintare pana in prezent(30.03.2010) se prezinta astfel:


An Nr. sedinte de tranzactionare Nr. tranzactii Nr. contracte Valoare (RON)
2007 250 41 64 540.535,10
2008 250 922 18.018 19.308.627,90
2009 250 507 15.613 67.049.100,00
2010 61 600 5.695 23.867.431,00
 

Optiunea

Optiunea este un contract de vanzare-cumparare intre doua parti, care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate de marfuri, valute, valori mobiliare sau instrumente financiare la un pret prestabilit, la sau inaintea unei anumite date numita scadenta.

Pentru a intra in posesia acestui drept, cumparatorul plateste vanzatorului contractului un pret denumit prima.
Din punct de vedere al drepturilor pe care le confera, optiunile sunt de doua tipuri:

 • Optiuni CALL ce dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara, activul suport la pretul de exercitare, la o anumita data sau pe o anumita perioada pana la acea data. Vanzatorul optiunii call are obligatia de a vinde activul suport daca cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia
 • Optiuni PUT ce dau cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a vinde activul suport pana la scadenta, la pretul de exercitare in schimbul primei put platite vanzatorului la incheierea tranzatiei. Vanzatorul optiunii put are obligatia de a cumpara activul suport daca cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia.

In functie de momentul in care se poate realiza exercitarea, optiunile se clasifica in doua categorii:

 • Optiuni europene ce pot fi exercitate numai la scadenta optiunii
 • Optiuni americane ce pot fi exercitate oricand pana la scadenta optiunii

Pe piata SIBEX se pot tranzactiona optiuni de tip American.
Optiunile sunt contracte standardizate, avand urmatoarele caracteristici:

 • Activul suport
 • Marimea contractului
 • Scadenta
 • Preturile de exercitare

A cincea componenta a optiunii este prima, care reprezinta singurul element negociabil al acestui produs. Prima este fixata in piata fiind determinata strict de raportul cerere-oferta existent la un moment dat.

Avand in vedere faptul ca vanzatorii de optiuni si-au asumat prin contract o obligatie pe care trebuie sa o indeplineasca, garantarea executarii obligatiei impune ca vanzatorul de optiuni sa detina in contul de marja o suma minima necesara care sa acopere riscul asumat de catre acesta. Marja necesara tranzactiilor cu optiuni pe futures este obligatorie pentru participanti in urmatoarele momente:

 • Pentru vanzatori, in momentul incheierii tranzactiei de vanzare a optiunii, indiferent de tipul acesteia - CALL sau PUT
 • Pentru cumparatori, in momentul exercitarii optiunii, indiferent de tipul acesteia - CALL sau PUT

Tranzactiile cu optiuni pe futures sunt inregistrate si evidentiate in contul de marja al participantului in mod similar tranzactiilor cu contracte futures. Drepturile cumparatorilor si obligatiile vanzatorului de optiuni, care sunt valabile la un moment dat, se numesc pozitii deschise.

Optiunile in prezent se tranzactioneaza doar la BMFMS (pentru piata romaneasca de capital). Bursa din Sibiu pune la dispozitia investitorilor optiuni avand ca activ suport contracte futures pe 19 actiuni tranzactionate la BVB precum si pe valute, pe rata dobanzii, pe cursul aurului si pe indici bursieri.

Pentru Sibex, piata instrumentelor derivate (atat futures cat si de optiuni) de la infiintare si pana in prezent se prezinta astfel:


An Contracte Total Contracte Futures Contracte Optiuni  
2010 250.093 245.372 4.721  
2009 2.483.287 2.430.849 52.438  
2008 3,618,766 3,578,582 40,184  
2007 3,490,923 3,456,023 34,900  
2006 4,268,710 4,232,059 36,651  
2005 707,738 696,109 11,629  
2004 75,174 72,901 2,273  
2003 187,914 168,545 19,369  
2002 292,369 225,069 67,300  
2001 188,973 135,242 53,731  
2000 205,288 158,536 46,752  
1999 175,142 159,927 15,215  
1998 193,336 193,203 133  
1997 77,877 77,877 0  
TOTAL 13,994,787 13,657,296 337,491  

Surse: www.bmfms.ro, www.bvb.ro

 

Afla mai multe despre :


 
 
x

Romcapital.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >