Ai nevoie de informatii?

Telefon: 0356 803 015

 
 

CFD-uri

Esti aici : Prima pagina»CFD-uri
 

Un contract pe diferenta (sau CFD) este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei. (in cazul in care diferenta este negativa, atunci cumparatorul plateste; in cazul in care diferenta este pozitiva, cel care plateste este vanzatorul contractului.) CFD-urile permit investitorilor sa ia pozitii long (daca se mizeaza pe crestere) sau short (daca investitorul prevede o cotatie in scadere) si, spre deosebire de contractele futures, nu au stabilita nicio data de expirare. Contractele sunt efectuate pe o baza de "efect de parghie" cu marje, de obicei, de la 1% la 30% din valoarea notionala activului suport.

CFD-urile se pot tranzactiona atat pe pietele externe, prin intermediul platformei StockHit World, cat si pe piata Sibex, prin intermediul platformei Webtrade. Prin intermediul platformei StockHit World se pot tranzactiona 12 CFD-uri pe indici celor mai importante burse din lume, CFD-uri pe utilitati, CFD-uri tip DMA - ce permit vizualizarea pietei live si plasarea unor ordine direct pe piata reala la cotatii live, CFD-uri pe metale.

 

Scurt istoric

CFD-urile au fost initial concepute la inceputul anilor 1990 in Londra fiind bazate pe swapul pe actiuni. Acestea aveau un beneficiu suplimentar, acela de a fi tranzactionate in marja. In plus, ele erau scutite de taxa de timbru, o taxa aplicata in Marea Britanie in acea perioada.

Acestea au fost initial utilizate de catre hedge-fund-uri si investitorii institutionali pentru acoperirea expunerii lor pe actiunile de pe Bursa de Valori de la Londra la un cost foarte mic.

Spre sfarsitul anilor 90, CFD-urile au fost introduse pentru micii investitori, fiind popularizate de o serie de companii britanice prin utilizarea unei platforme de tranzactionare on-line care a facilitat urmarirea cu usurinta a preturilor si a tranzactiilor, in timp real de catre investitori.

Investitorii si-au dat seama ca beneficiul real al CFD-urilor nu a fost de scutirea de impozit, ci capacitatea de a tranzactiona in marja pe orice activ suport.

 

Tipuri de CFD-uri

Un CFD poate fi creat, teoretic, avand ca suport pretul oricarui activ. Totusi sunt foarte multe active care sunt prea greu sau prea costisitor de evaluat si/sau nu se misca suficient de rapid pentru a fi viabile din punct de vedere financiar, motiv pentru care majoritatea furnizorilor de CFD-uri furnizeaza un set standard de instrumente ce pot fi tranzactionate.

 

Principalele active suport pentru CFD-uri

Actiuni

CFD-urile avand ca suport actiuni sunt CFD-uri care au rolul de a urmari pretul actiunii suport.

Cele mai frecvente piete in cadrul carora brokerii permit tranzactionarea de CFD-uri sunt NASDAQ, NYSE, LSE, ASX, TSE.

Unul din aspectele pozitive ale CFD-urilor este ca poti intra short la fel de usor cum poti si long adica poti beneficia atat de pe urma cresterii cat si de pe urma scaderii cotatiei activului suport.

De obicei, CFD-urile sunt supuse comisionarii care reprezinta un anumit procent din valoarea pozitiei pentru fiecare tranzactie.

Investitorii pe CFD-uri trebuie sa mentina o anumita marja ce variaza de regula intre 1 si 30 procente. Unul din avantajele investitorilor pe CFD-uri este ca nu trebuie sa depuna toata valoarea notionala a CFD-ului si astfel un capital initial dat poate controla o pozitie mai mare, potentand astfel profitul. Pe de alta parte insa, detinerea unei pozitii in marja pe un CFD volatil poate expune cumparatorul la un apel in marja in cazul in care se schimba trendul din crescator intr-unul de tip bearish ceea ce duce deseori la pierderi substantiale.

Ca si in cazul altor produse ce se tranzactioneaza in marja, expunerea maxima nu este limitata la valoarea investitiei initiale. Aceste riscuri sunt, de regula, atenuate prin folosirea stop loss-ului precum si a altor strategii de reducere a riscului.


Indici

CFD-urile pe indici sunt CFD-uri ce urmaresc corelatia cu pretul indicelui pe care il au ca si suport. Indicii deriva dintr-un cos de actiuni, actiuni alese de pe o singura bursa sau mai multe.

Prin folosirea acestor CFD-uri, se pot tranzactiona aproape toti indicii de pe pietele internationale cu mare usurinta. Alternativa ar fi fost cumpararea actiunilor in ponderea in care acestea sunt incluse in indicele respectiv, un proces ce este mult mai anevoios, mai costisitor, uneori, si mai complicat.

Principalele CFD-uri pe indici oferiti de Romcapital care se pot tranzactiona prin intermediul StockHit World sunt:

 • The Dow Jones Industrial Average
 • The S&P 500 Index
 • The British FTSE 100
 • The Australian ASX S&P 200
 • The German DAX
 • The Japanese Nikkei 225
 • The Hong Kong Hang Seng Index
 • The British FTSE 100
 • The Australian ASX S&P 200
 • The Japanese Nikkei 225
 • The Hong Kong Hang Seng Index

CFD-uri se pot tranzactiona si pe piata de capital romaneasca si anume pe Sibex, pentru tranzactionarea CFD-urilor pe piata Sibex va rugam sa contactati un agent de servicii investitii financiare al SSIF Romcapital S.A..

 

Afla mai multe despre :


 
 
x

Romcapital.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >